Zihninizi Güçlendiren Egzersizler: Basit Ama Etkili Yöntemler

TAKİP ET

Gerek zayıflamak gerekse de fiziksel sağlımızı korumak, arttırmak adına çeşitli egzersizler yapıyor, diyetler uyguluyor, zararlı yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak duruyorsunuz. Peki, fiziksel sağlınız kadar zihinsel sağlığınıza da önem veriyor musunuz?

Modern hayatın kaotik atmosferi, gündelik hayat koşuşturmaları, iş hayatı, sosyal medya platformları ve daha birçok faktör beyninizi sürekli olarak meşgul etmekte ve yormaktadır. Peki, yorulan beyniniz için uyguladığınız egzersizler var mı? Fiziksel sağlığınıza önem verdiğiniz kadar zihinsel sağlığınıza da önem veriyor musunuz? Unutmayın ki, zihin sağlığınızın iyi olması, en az fiziksel sağlığınız kadar önemlidir. 

Peki, zihinsel sağlığınızı korumak ve arttırmak adına neler yapabilirsiniz? Basit ama etkili yöntemler ve egzersizler zihinsel sağlığınızı güçlendirebilir mi? 

Güçlü Bir Zihin İçin Bunları Uygulayabilirsiniz

1. Duş alırken gözlerinizi kapayabilirsiniz.

Gözleriniz kapalı bir şekilde duş almak, dokunma duyunuzu aktif hale getirecek, beyniniz dokunmuş olduğunuz nesneleri, vücudunuzun bölümleri algılamak, anlamlandırmak adına daha aktif bir şekilde çalışacaktır. Ayrıca, bu süreç dahilinde su sıcaklığını ayarlama, suyu açma ya da kapama işlemlerini de gözleriniz kapalı bir şekilde gerçekleştirin.

2. Rutininizin dışına çıkın!

Rutinizin dışına çıkarak, beyninizi şaşırtabilirsiniz. Ancak, bu rutinin dışına çıkma süreci; dişlerinizi her zaman kullandığınız elinizle değil diğeriyle fırçalamak, ayakkabınızı giyerken ilk olarak diğer ayağınızı giymek, resim çizerken ya da yazı yazarken diğer elinizle yazma, çizme egzersizleri yapmak gibi aktiviteler, yollar olmalı. 

3. Farklı yollar deneyin.

Yürüyüş yapmak için dışarı çıktığınızda ya da herhangi bir yere giderken ya da geri dönerken farklı bir istikamet tercih edin, her zaman tercih etmiş olduğunuz yolun dışına çıkın. 

4. Koku ve tat alma duyularınızı test edin.

Farklı kokularda ve tatlarda nesneleri karşınıza alın ve gözlerini kapatarak sırayla bu nesneleri önce tadın, ardından ise koklayın. Gözlerinizi kapatarak uygulayacağınız bu egzersiz koku ve tat alma duyularınızı daha aktif bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. Bu duruma bağlı olarak ise zihinsel sağlığınız adına etkili bir egzersiz gerçekleştirmiş olacaksınız. 

5. Farklı türde kitaplar okuyun.

Her zaman tercih ettiğiniz kitap türünün dışına çıkaracak gerçekleştireceğiniz bir okuma eylemi ile kelime kapasitenizi arttırın, beyninizin daha farklı ve zorlayıcı, yaratıcı bir düşünsel süreç geçirmesini sağlayın. 

zihin sağlığı beyin beyin sağlığı