Uluslararası İlişkiler Ne İş Yapar? Önü Açık mı? İş İmkanları Nedir?

TAKİP ET

Devletler arası diplomasi, uluslararası kuruluşlar, uluslararası hukuk, küresel ekonomi, güvenlik politikaları ve kültürel etkileşimler dahil olmak üzere birçok konuda analiz gerçekleştirmek ve stratejik yaklaşımlar oluşturmak gibi çok sayıda görevi üstlenen uluslararası analistler giderek daha fazla önem kazanmakta ve vazgeçilmez bir hal almaktadırlar. Peki, uluslararası ilişkiler bölümü mezunları ne iş yapar, önü açık mıdır ve iş imkanları nedir? 

Günümüz küreselleşen dünyasında ülkeler arasındaki siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerin ne tür bir boyut alacağını ön görmek, sürece bağlı yaşanabileceklere yönelik çıkarımlar yapmak, devletler arası diplomasi, uluslararası kuruluşlar, uluslararası hukuk, küresel ekonomi, güvenlik politikaları ve kültürel etkileşimler dahil olmak üzere birçok konuda analiz gerçekleştirmek ve stratejik yaklaşımlar oluşturmak gibi çok sayıda görevi üstlenen uluslarası analistler-uzmanlar giderek daha fazla önem kazanmakta ve vazgeçilmez bir hal almaktadırlar. Peki, uluslararası ilişkiler bölümü mezunları ne iş yapar, önü açık mıdır ve iş imkanları nedir? 

Uluslararası İlişkiler Ne İş Yapar? Önü Açık mı? İş İmkanları Nedir? 

Aslında, bir uluslarası ilişkiler uzmanının görevlerini saymak, bir kalıba sokmak bir hayli zordur. Zira; 

Diplomatik ilişkilerde sürece yön vermek, yönetmek,

Uluslararası anlaşmalar hazırlamak, anlaşmanın maddelerinin amaç doğrutusunda şekillenmesini sağlamak, müzakere etmek, 

Küresel açıdan tehdit var eden unsurları tespit etmek ya da analiz etmek, uygun stratejik yaklaşımı belirlemek, 

Uluslararası ekonomi ve ticaret politikalarını incelemek, analiz etmek veya yeni bir ticari politika hazırlamak, 

Küresel çapta hizmet sunan, insani yardım projelerine liderlik etmek ya da ekip içerisinde kritik bir rol üstlenmek,

gibi çok sayıda alanda kendilerine ihtiyaç duyuluyor, çalışma fırsatı sunuluyor. Peki, o halde bu bölüm neden çok fazla tercih edilmiyor diye sorabilir ya da aklınızdan geçirebilirsiniz. Cevap aslında basit, birçok bölümde olduğu gibi bu bölümde de, kişinin kendisini geliştirmiş olması, yeniliklere-trendlere uyum sağlamış olması gerekiyor. 

Dünya sürekli olarak değişmekte, insanlık sürekli olarak gelişmektedir. Yeni teknolojiler, küresel sorunlar, çatışmalar ve işbirliği fırsatları, uluslararası ilişkiler uzmanlarına her zaman yeni görevler, yeni iş imkanları sunuyor. Bu nedenle, bu alanda eğitim alan ve deneyim kazanan kişilerin kariyerleri için büyük bir potansiyel var denilebilir. 

uluslararası ilişkiler uluslararası