SWOT Analizi Nedir? Kariyer Hayatında SWOT Analizinin Önemi Nedir?

TAKİP ET

İş dünyasında başarılı kişiler, kendisini bilen, tanıyan ve ne istediğine bu yönde karar verebilen insanlardır. X mesleği hayaliniz olabilir, ancak sizin güçlü yönleriniz ile uyuşmazlık içeriyorsa, o meslek dalında başarılı bir kariyer yapmanız pek de olası değildir, en azından kendinizi tamamen tanıyana kadar... Peki, kendinizi nasıl tanıyabilir ve doğru şekilde yönlendirebilirsiniz. Yanıt; SWOT Analizi...

Kendinizi tanımakta zorlanan bir kişi başarılı bir kariyer hayatına sahip olabilir mi? Yahut, ne  istediğini bilebilir mi? İş dünyasında başarılı kişiler, kendisini bilen, tanıyan ve ne istediğine bu yönde karar verebilen insanlardır. X mesleği hayaliniz olabilir, ancak sizin güçlü yönleriniz ile uyuşmazlık içeriyorsa, o meslek dalında başarılı bir kariyer yapmanız pek de olası değildir, en azından kendinizi ve o mesleği tamamen tanıyana kadar... Peki, kendinizi nasıl tanıyabilir ve doğru şekilde yönlendirebilirsiniz. Tabi ki, SWOT analizi yaparak...

SWOT Analizi Nedir? 

SWOT analizini; 

-Strengths - Güçlü Yönler 

-Weaknesses - Zayıf Yönler

-Opportunities - Fırsatlar

-Threats - Tehditler  

şeklinde açabilir, güçlü ve zayıf yönlerinizi ve hedef sektörde yer alan fırsatlar ve tehditleri belirlemekte kullanılan bir yöntem olarak açıklayabiliriz. 

Güçlü yönler ve zayıf yönler içsel faktörler olarak gruplanır, tamamen sizinle bağlantılıdırlar. Fırsatlar ve tehditler ise hedef sektörle alakalı olup, hem kendinizi hem de kariyer planınızda yer meslek dalını daha iyi tanımanızda size yardım olur. 

Güçlü yönlerinizi belirlemeli, zayıf yönlerinizi tarafsız şekilde gözden geçirmeli ve olduğu gibi yansıtmalı. Kendinizi tanıma ya da analiz sürecinden sonra ise hedef sektörde yer alan olumlu fırsatları, olanakları, sizi olumlu yönde etkileyebilecek dışsal faktörleri belirlemeli, son aşama olarak ise sektördeki potansiyel tehlikeleri, engelleri ve ilerleyen süreçte meydana gelebilecek potansiyel riskleri belirlemelisiniz. 

swot swot analizi swot analizi nedir