Neandertallerin Kalıtsal Mirası: Büyük Burunlar!
Genellikle soya çekime bağlı bir kalıtsallığa sahip olduğu düşünülen büyük burunların aslında özel bir genle bağlantılı olduğu ve bu genin, modern insanın en yakın akrabası kabul edilen Neandertaller tarafından miras bırakıldığı keşfedildi.
Son araştırmalara kadar büyük burun özelliğinin, soya çekime bağlı aktarıldığı, ebeveynlerin büyük burunlara sahip olmasının, çocukların da büyük bir buruna sahip olma olasılığını arttırdığı düşünülüyordu. Ancak farklı uzmanlık alanlarına sahip bir grup bilim insanının araştırmaları sonucunda insanlarda bulunan özel bir genin burun şekli ve büyüklüğü ile bağlantılı olduğu ve bu genin kökeninin 40 bin yıl önce soyu tükenen Neandertaler'e dayandığı tespit edilmiştir.
Modern İnsanların Yakın Akrabası: Neandertaller
Neandertaller, günümüzden yaklaşık 40 bin yıl önce soyu tükenmiş olan fakat modern insanlarla aynı dönemde yaşamış kabul edilen bir insan türüdür. Bu tür ile modern insanlar arasında meydana gelen çaprazlamalar sonucu bazı kalıtsal aktarımlar günümüze kadar ulaşmıştır. Son yıllarda yapılan DNA analizleri de, modern insanların büyük çoğunluğunun Neandertal DNA'sına sahip olduğunu göstermekte ve bunu kanıtlamaktadır.
Genellikle zeki olmayan ve son derece kaba olarak resmedilen, aktarılan Neandertallerin, aslında sosyal bir tür olduğu ve gayet zeki oldukları da yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler arasında yer almaktadır. Bu sebepledir ki, Homo Sapiens, yani bizim türümüz ve Homo Neanderthalensis arasında çok sayıda çaprazlama, birliktelik meydana gelmiştir.
Burun Şekillerine Yönelik Yapılan Geniş Kapsamlı Çalışma
Communications Biology dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, alanlarından uzman bir grup bilim insanı Amerikan yerlisi, Afrikalı, Avrupalı ve Latin Amerikalı gibi çeşitli karışık soyları ele alarak 6 bin insan üzerinden genetik bir analiz çalışması gerçekleştirdi.
Çalışmanın ilerleyen evresinde elde edilen verilen doğrultusunda ekip, bu 6 bin modern insanın genetik verilerinden yüz şekilleri ve özellikle burun şekilleri, uzunlarını karşılaştırdı, analize tabi tuttu.
Süreç sonunda; Aktive Edici Transkripsiyon Faktörü 3 (ATF3) geninin burun uzunluğu ve şeklinden sorumlu olduğu ve kökeninin Neandertallere dayandığını tespit etmiştir. Aynı zamanda ATF3 geninin çevresinde bulunan bazı küçük çaplı genetik kodların da baş ve yüz gelişimini dolaylı olarak etkileyebileceği belirtilmiştir.