Diyaliz Teknikerliği Mesleğinin Geleceği Var mı? İş İmkanları Nedir?

TAKİP ET

Yaşlı nüfus oranı, her geçtiğimiz gün artmakta olan böbrek yetmezliği vakaları, aynı şekilde kronik böbrek yetmezliği teşhisi koyulan kişi sayısının artışı, sağlık alanında yeni ihtiyaçlar var ediyor. Her il, ilçe hatta mahalleye dahi diyaliz merkezi açılıyor. Evde hizmet gereken hastalar için ayrı ekipler oluşturuluyor, kurumlar açılıyor. 

Yaşlı nüfus oranı, her geçtiğimiz gün artmakta olan böbrek yetmezliği vakaları, aynı şekilde kronik böbrek yetmezliği teşhisi koyulan kişi sayısının artışı, sağlık alanında yeni ihtiyaçlar var ediyor. Her il, ilçe hatta mahalleye dahi diyaliz merkezi açılıyor. Evde hizmet gereken hastalar için ayrı ekipler oluşturuluyor, kurumlar açılıyor. Tüm bunlara bağlı olarak sağlık sektöründe önemli bir rol oynayan diyaliz teknikerlerine olan talep ise paralel oranda yükseliyor.  Özellikle de geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde çok sayıda diyaliz merkezi açıldı, çok sayı da diyaliz teknikeri ataması gerçekleştirildi. 

Peki, Diyaliz Teknikerliği Mesleğini Gelecekte Ne Bekliyor? 

Ülkemizde özel kurum, kamu ve üniversiteler dahil 800 üzerinde diyaliz merkezi bulunuyor, bu sayı her geçtiğimiz gün artış gösteriyor. Ne yazık ki, paralel şekilde hasta sayısında da artış gözlemleniyor. Kronik böbrek yetmezliği teşhis oranı son yıllarda fazlasıyla artmış durumda, böbrek yetmezliği vakaları aktif olarak her geçen gün artış gösteriyor. Ayrıca, 2023 verilerine göre yaklaşık 63 bin diyaliz hastası bulunuyor ve bu verilere mobil diyaliz ekipleri, evde hizmet alan hasta sayısı dahil değil. 

Kısacası, nitelikli ve yetkin diyaliz teknikelerine olan ihtiyaç sürekli devam ediyor, artıyor. Eğer ki, bir diyaliz teknikeri adayı olarak bu yazıyı okuyorsanız, sürekli olarak mesleki gelişime ve yeniliklere açık olmanızı tavsiye ediyoruz. Diyaliz teknikerliğinin potansiyel iş sahası her geçen gün genişliiyor, teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeni iş sahaları oluşuyor. 

 

diyaliz teknikerliği diyaliz diyaliz teknisyenliği